5 Tips bij het vergelijken van koffieleveranciers tijdens een proefplaatsing

Koffieverkiezing? 5 tips bij het kiezen tussen koffieleveranciers

Mar 07, 2017
Melanie van Kooten-Morton

ProefplaatsingHet is zover. U heeft besloten dat uw bedrijf toe is aan nieuwe koffie. Welk koffiemerk is nog even de vraag. Er is veel keus in koffieland en iedereen lijkt er een mening over te hebben. U vindt het belangrijk dat er draagkracht is voor de koffie die u kiest en de komende paar jaar gaat drinken. Daarom is er besloten verschillende koffieleveranciers uit te nodigen voor een proefplaatsing neer te zetten of deel te nemen aan een proeverij met een panel. Uw medewerkers mogen stemmen en hun voorkeur geven.

Waar moet u op letten voor een representatief resultaat bij een proefplaatsing?

1. Normverschuiving: Dit geldt vooral wanneer u een panel heeft die de koffie gaat proeven. Dit zijn in de regel blinde tests waarbij de panelleden niet weten welke koffie ze te proeven krijgen. Normverschuiving betekent dat men steeds kritischer wordt over wat men proeft. De norm verschuift. Dit gaat u tegen door de volgorde van de koffie in willekeurige volgorde te serveren.

2. Volgorde-effect: Ook dit geldt vooral wanneer u een panel heeft die de koffie gaat proeven. Hierbij is het zo dat de koffie die men na een tegenvallend of vies kopje koffie drinkt wordt beleefd als een verademing. Die koffie krijgt dan meteen een paar extra punten en maakt ineens meer kans om te winnen. Zelfs als deze eigenlijk minder lekker was dan de eerste. Het volgorde-effect gaat u tegen door de koffie in willekeurige volgorde te serveren.

5 Tips bij het vergelijken van koffieleveranciers tijdens een proefplaatsing

Tip 1: Ga normverschuiving en het volgorde-effect tegen door de koffie in willekeurige volgorde te serveren.

Tip 2: Blind moet echt blind zijn. Laat mensen niet zien uit welk apparaat de koffie komt en zorg ervoor dat alle koffie wordt geserveerd in hetzelfde servies. Alleen dan krijgt u een echt goed beeld naar de smaakvoorkeur. Natuurlijk speelt beleving ook een grote rol in de soort koffie die u als bedrijf kiest. Daarom geeft PerTazza de voorkeur aan een Belevingstest (zie Tip 5) waarbij uw personeel op een totaalplaatje stemt: smaak, uitstraling, functionaliteit van de opstelling en randvoorwaarden zoals het servies of de bekertjes.

Tip 3: Stel een minimumnorm in. Wat is het absolute minimum dat de koffie moet scoren op het gebied van kwaliteit? Is dat een 7? Kies dan geen koffie die een 4 scoort, ook al is deze goedkoper. U doet uzelf en uw medewerkers er op de lange termijn geen plezier mee.

Tip 4: Kijk verder dan de prijs van de machine en de kiloprijs van de bonen. Veel leveranciers bieden nog steeds contracten aan waarin de koffiemachine en de koffiebonen als aparte onderdelen zijn opgenomen. Doordat de koffie per kilo verkocht wordt zijn zij erbij gebaat om uw koffiemachine in te stellen met een veel hoger grammage dan noodzakelijk is. Het loont dus om te bekijken hoeveel u werkelijk betaalt per kopje, inclusief koffiemachine, koffiebonen en onderhoudscontract. Bij PerTazza betaalt u altijd een vaste all-in prijs per kop.

Tip 5: Doe een Belevingstest in plaats van een proeverij met een panel. Hiermee laat u uw medewerkers stemmen op de lekkerste koffie én de volledige opstelling (uitstraling, functionaliteit, servies etc). Na één of twee weken kunt u aan de tellerstanden zien welke koffie het meest gedronken is. Vaak ziet u al na een dag waar de langste rij staat.

Tijd voor nieuwe koffie op kantoor?

Bent u toe aan nieuwe koffie op kantoor en benieuwd naar hoe u de hoogste kwaliteit voor een vaste all-in prijs naar kantoor haalt?

Neem dan de proef op de som en probeer vrijblijvend onze Buscaglione koffie.

Ja, ik wil een

vrijblijvende proefplaatsing!










    * = verplicht veld

    Nieuws & Informatie

    Nieuwsbrief

    Archief Koffienieuws

    Contact Us