De koffiebonen van Buscaglione

De bonen van Buscaglione

Oct 01, 2012
Melanie van Kooten-Morton

AppleMark

Er bestaan ongeveer 60 verschillende koffieplanten. De bekendste soorten zijn Arabica en Robusta. Deze worden door Buscaglione gebruikt om de perfecte melange te creëren. Meesterrooster Dante Andrenacci “De Neus” is verantwoordelijk voor de typische melanges van Buscaglione voor heerlijke volle, krachtige espresso’s.

Verschil tussen Arabica en Robusta
Arabica is duurder dan Robusta. Dit heeft te maken met het verschil in de opbrengst van een plantage en niet met de kwaliteit van de koffiebonen. Robusta bevat meer cafeïne en heeft dus meer antioxidanten. Daarom is Robusta beter bestand tegen plantziektes en is de oogst verhoudingsgewijs groter dan een plantage met Arabica. Ook zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig op een plantage met Robusta.

Robusta is over het algemeen krachtiger en pittiger van smaak en heeft aardse tonen. Arabica is milder, meer aromatisch en veel fruitiger van smaak. Er zijn allerlei manieren om koffiebonen te verwerken, dit heeft allemaal invloed op de uiteindelijke smaak van de koffiebonen. Dat maakt bijvoorbeeld de typische Buscaglione smaak tot een traditioneel Italiaans vol karakter.

Arabica koffiebonen
Arabica vormt ongeveer 70% van de wereldproductie. Het woord “Arabica” doet denken dat deze koffieplant oorspronkelijk uit een Arabisch land komt, maar komt uit het Ethiopisch Massief (Ethiopisch hoogland). De plant kan ongeveer 5 meter hoog worden, maar omdat dit niet praktisch is voor het oogsten, wordt de plant kleiner gehouden. De belangrijkste productielanden van Arabica zijn Brazilië en Colombia.

Robusta koffiebonen
Robusta komt oorspronkelijk uit het middelgebergte van Afrika. In vergelijking met Arabica, is Robusta minder vatbaar voor ziektes en dit maakt dat er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn op de plantage. Deze bonen bevatten 70% meer cafeïne dan Arabica. Afrikaanse stammen teelden Robusta al voordat de Europeanen in aanraking kwamen met koffie. De koffiebonen waren om op te kauwen, de koffiebessen werden gekookt en gedroogd en de twee zaden uit de koffiebes werden gebruikt voor de ceremonie van bloedbroederschap. De belangrijkste productiegebieden van Robusta zijn tropisch Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

 

Nieuws & Informatie

Nieuwsbrief

Archief Koffienieuws

Contact Us