Een tevreden en productieve werknemer voor een kwartje per dag?

Een tevreden en productieve werknemer voor een kwartje per dag?

Dec 21, 2014
Melanie van Kooten-Morton

Nederland heeft wereldwijd de meeste koffiedrinkers. Gemiddeld drinken wij volgens Euromonitor 2,4 kopjes koffie per persoon, per dag. Het is dan ook niet verbazend dat ontevredenheid over de kwaliteit van koffie en thee op kantoor op nummer 1 staat in de lijst van Top 5 ergernissen op kantoor (Telegraaf, 2014). Op basis van dit gemiddelde heeft PerTazza berekend dat het mogelijk is medewerkers een positieve impuls te geven voor een kleine investering van slechts € 0,25 per dag. Een tevreden medewerker is productiever, gezonder en resultaatgerichter. Deze kosten zijn dus snel terugverdiend.

gemiddeld-aantal-kopjes-koffie-per-dag-600x345

Er heerst een misvatting dat kwaliteitskoffie een zware kostenpost is. Bedrijven leggen vaak hun focus op de aanschaf van een machine of op enkel de bonen en hebben daardoor vaak geen volledig beeld van de kostenpost “koffie”. Door louter naar de platte kosten te kijken is het gemakkelijk om de werkelijke “kosten” van inferieure koffie over het hoofd te zien. Die kosten zijn namelijk aanzienlijk hoger dan wat men aanvankelijk zou denken.

wat-bepaalt-uw-kopprijs-600x352

 

Dat koffie gezien wordt als een kostenpost komt de kwaliteit vaak niet ten goede. Het kwaliteitsverschil met de koffie die medewerkers thuis drinken en op het werk wordt steeds groter. Medewerkers verlangen naar echte koffie en zijn bereid om daarvoor te betalen. Daarvoor verlaten ze graag het kantoor om bij een lokale koffiebar een genietmoment in te lassen. Voor werkgevers betekent dit:

  • Minder tijd op kantoor = minder productie
  • Lagere motivatie – waarom harder lopen als er zelfs geen fatsoenlijk kopje koffie tegenover staat?
  • Minder binding met de organisatie en met elkaar – ontmoetingen en informele besprekingen vinden niet meer plaats bij de koffiemachine
  • En wat te denken van de organisatie die een plastic bekertje automatenkoffie neerzet voor zijn gasten en daar direct haar eigen geloofwaardigheid mee afbreekt?

De oplossing: Baristakwaliteitkoffie op kantoor
Voor een vaste prijs per kop

PerTazza brengt Italiaanse Buscaglione koffie naar kantoor. Buscaglione wordt geserveerd in de betere horecazaken en sterrenrestaurants zoals De Librije. Om op kantoor ook een optimale baristakwaliteit te waarborgen, werken wij enkel met de hoogwaardige apparatuur van Jura en WMF.

Binnen het unieke all-in concept van PerTazza, waarbij koffiebonen, espressoapparaat, service maar ook schoonmaakmiddelen en verzendkosten zijn inbegrepen, betaalt de werkgever een vast bedrag per kop koffie. Een bedrag dat gelijk blijft, zelfs wanneer koffieoogsten tegenvallen en wereldwijd de prijs voor koffie explosief stijgt, zoals op dit moment gebeurt.

De prijs per kop wordt bepaald aan de hand van het aantal koffiedrinkers binnen de organisatie en de keuze van het espressoapparaat en accessoires. Een reële all-in prijs voor kwaliteitskoffie is 30 cent per kopje. Op basis van 2,4 koppen per medewerker per dag, heeft een werkgever dus al voor minder dan 75 cent een tevreden medewerker die vaker op kantoor en productiever is. Het verschil met de huidige gemiddelde uitgave van € 0,50 per dag aan de huidige, veelal belabberde, koffievoorziening is daarmee slechts 25 cent. Dit is snel terugverdiend.

Nieuws & Informatie

Nieuwsbrief

Archief Koffienieuws

Contact Us