EVBox - Tips bij een duurzame scale-up | PerTazza

EVBox – Het belang van schaalbaarheid, duurzaamheid en flexibiliteit in een scale-up

Nov 01, 2018
Melanie van Kooten-Morton

EVBox brak in 2010 door toen de markt voor elektrische auto’s nog in de kinderschoenen stond. De oprichting van EVBox spreekt tot de verbeelding: twee ondernemers die gefrustreerd waren met het tekort aan laadpalen en samen hun onderneming startte in een garagebox in Almere. Hun visie: Een wereld zonder uitstoot en waar elektrisch rijden de norm zou worden. Deze visie werd gedeeld door anderen en in 2014 werd Gilde Equity Management Benelux grootaandeelhouder. EVBox spreidde haar vleugels en breidde internationaal uit. Na de overname door ENGIE in 2017 kwam het bedrijf in een stroomversnelling en groeide exponentieel, van 40 naar ruim 200 medewerkers. Inmiddels heeft EVBox tien kantoren in Europa, twee kantoren in Noord-Amerika en zijn er teams actief in New Markets zoals Zuid-Amerika en Azië.DSC_0099-ret-web

Volgens Sabine Hofmans, PA van CEO Kristof Vereenooghe, zal deze groei alleen maar doorzetten. Elke maand komen er nieuwe EVBoxers bij en de verwachting is dat er in 2020/21 een enorme toename komt in de vraag naar elektrische auto’s en laadoplossingen. Er moest daarom verhuisd worden naar een groter pand. Het internationale karakter van EVBox leidde tot de keus voor een locatie op de Zuidas in Amsterdam. Edge Olympic was een logische keuze vanwege de strategische ligging, vlakbij de A2, Schiphol, het WTC en het stadscentrum. Bovendien sloot de duurzame focus van het pand aan bij de circulaire visie van EVBox. Hofmans vertelt over de uitdagingen bij een scale-up, een internationale bedrijfscultuur en een grootschalige verhuizing.

“EVBox is actief in een turbulente markt. We zijn allemaal op de hoogte van de klimaatdiscussie, maar daar zit ook een controverse in. Zolang het economisch goed gaat, is er meer ruimte voor duurzaamheidsoplossingen. Tegelijkertijd wordt hier ook op bezuinigd wanneer het economisch klimaat minder is. Hoe dan ook zitten we met EVBox in een groeimarkt met toekomst. Dat blijkt ook uit nieuwe regels vanuit de overheid, zoals het instellen van milieuzones. Wij proberen in die hele maatschappelijke discussie vooraan te blijven en mee te deinen. Zodra de massa ervoor kiest om elektrisch te gaan rijden, en dat verwachten we binnen nu en drie jaar, dan moet de laad-infrastructuur wel staan. CEO Kristof Vereenooghe sprak tijdens de Global Climate Action Summit ‘18 in San Francisco waar grote organisaties vanuit de hele wereld zich los van politiek en overheid georganiseerd hebben om zich samen sterk te maken voor de klimaatdiscussie.”

De betrokkenheid in de klimaatdiscussie blijkt uit de keuze voor het pand waar EVBox als grootste huurder is ingetrokken. The Edge Olympic valt op door het gebruik van duurzame materialen en de nadruk op circulair bouwen.

“Dit gebouw is door OVG RealEstate / Edge Technologies ontwikkeld en is momenteel een van de meest duurzame gebouwen voorzien van BREEAM en WELL certificaten . In de restauratie van het gebouw zit veel hergebruik van materialen. Het gebouw is voorzien van een geavanceerd klimaat – en verlichtingssysteem met eenvoudige bediening via een app op de telefoons van alle gebruikers. Veel groene planten verbeteren de luchtkwaliteit en open kantoorruimtes met verstelbare sta-zitbureaus bevorderen onderlinge samenwerking. Voor vertrouwelijk overleg of telefoongesprekken zijn er akoestische phone booths en glazen vergaderruimtes met verschillende inrichting variërend van hoge tafels met krukken, lage tafels met comfortabele stoelen en diverse poefs en zitelementen.”

Er is veel rekening gehouden met het welzijn van de medewerkers en het creëren van een prettige werkplek. Gezien de snelle groei en het internationale karakter vragen wij welke uitdagingen daarmee gepaard gaan en welke voorzieningen er getroffen zijn.

“Vanuit HR oogpunt proberen we veel flexibiliteit en ruimte te bieden aan de medewerkers. Engels is onze voertaal en we proberen mensen onderling, tussen verschillende culturen en werkdisciplines, te verbinden. Internationale medewerkers hoeven niet te vernederlandsen. We hebben er bewust voor gekozen om gezamenlijk te lunchen en dit in eigen beheer te verzorgen via een jonge ondernemer met een duurzaam en circulair no-waste concept. Samen eten zorgt voor verbinding. Goede koffie en thee hoort daar ook bij. We vinden het belangrijk dat mensen even opstaan van hun werkplek en in een informele setting contact zoeken met elkaar in het EVCafé of één van de vier coffee corners. Alle culturen bij elkaar leveren veel creatieve ideeën op. In een scale-up is het belangrijk om structuur aan te brengen maar tegelijkertijd willen we mensen niet te veel sturen. Leuk te zien is ook de diversiteit in de koffiekeuze: zo genieten de collega’s uit Zuid-Europese landen het meest van een sterke espresso en de Nederlanders eerder van een latte macchiato.”

 

“We vinden het belangrijk dat mensen even opstaan van hun werkplek en in een informele setting contact zoeken met elkaar in het EVCafé of één van de vier coffee corners… Flexibiliteit en kwaliteit waren de belangrijkste redenen om te kiezen voor PerTazza met een prijs-per-kop model voor onze koffievoorziening.” – Sabine Hofmans

 
Met het aanstippen van de koffie zijn we natuurlijk benieuwd naar hoe EVBox bij PerTazza terecht is gekomen.

“Sinds vorig jaar is EVBox gegroeid van 40 naar 200+ mensen en verhuisd van IJburg naar Amsterdam-Zuid. We zijn het welzijn van de medewerkers anders gaan beoordelen en besloten dat één koffieapparaat met bonen onvoldoende was. We zochten naar andere oplossingen en kwamen uit bij PerTazza vanwege de kwaliteit, de authenticiteit én het feit dat je per kopje kunt afrekenen. We hoefden niet te investeren in de apparatuur en stapten in een schaalbaar ontzorgingsconcept. Ik was al bekend met Buscaglione vanuit de Koffiesalons in Amsterdam waar ik al jaren koffiedrink. Verder kende ik Branding Office Furniture en wist ik dat PerTazza daar in het gebouw zat.”

Als laatste vragen we Hofmans of ze nog tips heeft voor andere PA’s, Office Managers of Facility Managers die aan het voortraject staan van een grootschalige verhuizing of scale-up.

“Belangrijk is om vooruit te blijven kijken welke richting de onderneming op gaat, schaalbaar blijven en structuur aanbrengen met een creatieve, vooruitziende blik. Flexibiliteit en kwaliteit waren de belangrijkste redenen om te kiezen voor PerTazza met een prijs-per-kop model voor onze koffievoorziening.”

EVBox

rEVolution

EVBox streeft naar wereldwijde duurzame mobiliteit en werkt samen met landen, bedrijven en overheden om dit te realiseren. Hiervoor organiseert EVBox elk jaar een grote conferentie over duurzame mobiliteit: rEVolution. In de derde editie die in maart 2019 plaatsvindt in de Westergasfabriek worden duizend bezoekers verwacht uit alle windstreken.

“Een van de belangrijkste oorzaken voor klimaatverandering is transport, ongeveer 23% van CO2 uitstoot is hieraan te wijten. Klimaatverandering beperkt zich niet tot 1 land of continent, maar is een verantwoordelijkheid voor iedereen. Daarom brengen we met rEVolution professionals samen van over de gehele wereld. Om samen na te denken, brainstormen en sparren over een duurzame toekomst.” - Job Karstens, PR & Events Manager EVBox

 

Nieuws & Informatie

Nieuwsbrief

Archief Koffienieuws

Contact Us