Landelijke Huisartsen Vereniging - Healing Environment

Landelijke Huisartsen Vereniging – Healing Environment

Dec 01, 2017
Melanie van Kooten-Morton

Lex van Waarden - LHV - Healing EnvironmentDe Landelijke Huisartsen Vereniging behartigt de belangen van bijna alle huisartsen en huisartsen in opleiding in Nederland. Met 35.000 leden is de LHV een zeer belangrijke gesprekspartner voor partijen in en buiten de zorg.

Naast belangenbehartiging ondersteunt de LHV de leden bij praktijkvoering, zoals met juridisch advies, bij personeelszaken en bij huisvesting. Dat laatste, onafhankelijke ondersteuning bij bouw en verbouw is uniek in het zorgveld.

PerTazza sprak met Lex van Waarden, coördinator van de bouwadviesgroep-LHV. Van Waarden, zelf architect, adviseert per jaar circa 150 praktijken, gezondheidscentra en huisartsposten. Kracht van de bouwadviesgroep is de onafhankelijke positie en de in ruim 30 jaar opgebouwde diepgaande kennis.

Afgelopen jaar was Van Waarden hoofdverantwoordelijk voor de herinrichting van het hoofdkantoor van de LHV in Utrecht.

“Omdat ik zelf onderdeel ben van de organisatie heb ik de werkomgeving niet zelf ontworpen. Er is een architect geselecteerd en we hebben samen met een interne werkgroep invulling gegeven aan de werkomgeving. Daarbij definieerden we welke typen ruimtes we nodig hadden voor de verschillende soorten werk die worden uitgevoerd. Wat voorheen een verdieping vol gangen en hokjes was, is nu een open werkomgeving met veel groen en een veelheid aan verschillende werk- en overlegplekken. We zijn minder oppervlakte gaan huren en dat vergt een andere manier van inrichten. Niemand heeft zijn eigen werkplek, maar belangrijk uitgangspunt was dat we geen grote open werkvloer wilden. De open werkruimtes bieden telkens ruimte voor maximaal 6 bureaus met daartussen overlegplekken. Voor een goede akoestiek is veelvuldig gebruik gemaakt van gestoffeerde wanden.”

Healing Environment

Groen, kunst, koffie en kleur zijn voor Van Waarden essentieel voor een gezonde werk- en leefomgeving. Blikvanger bij de LHV is de enorme plantenwand in het LHV-Café, gevuld met ruim 500 planten.

“In de zorg zien we deze aandacht voor de beleving ook steeds meer: Healing Environment. Waar de inrichting van zorggebouwen voorheen heel klinisch was met fel licht is er nu veel meer aandacht voor het effect van kleur, licht en beleving. De mens staat centraal.
En dat principe geldt natuurlijk ook op kantoor. Wanneer er aandacht is voor groen, kunst, kleur en verlichting leidt dat tot meer werkplezier, minder ziekteverzuim en beter contact met collega’s.”

Healing Environment LHV

Buscaglione

“Koffie speelt een belangrijke rol binnen de LHV. De kunst bij het inrichten van een gebouw is om ervoor te zorgen dat alles klopt. Van de kleuren tot aan de postvakjes. Goed licht, écht groen, folies voor privacy maar ook faciliteiten zoals koffie. Voor collega’s, maar ook voor onze leden. En dan bedoel ik natuurlijk hele goede koffie. Alles is helemaal in balans en daar hoort Buscaglione bij. Ik ben bij Pertazza terecht gekomen doordat ik een aantal jaar geleden Buscaglione heb gedronken in een horecazaak. Goede koffie maakt ons kantoor helemaal af. Pertazza heeft een mooi concept met een grote diversiteit aan opties voor zowel koffie als thee. Wij hebben namelijk ook veel theeliefhebbers en daar willen wij ook kwaliteit voor hebben.”

Nieuws & Informatie

Nieuwsbrief

Archief Koffienieuws

Contact Us